Sayfalar

20 Ekim 2013 Pazar

Elmalı Tartlı Pazar

İstanbulun dillere destan bayram trafiğine kalmamak için, evimize erken döndük. Evden çıkmadığımız bu pazar günümüzü biraz tatlandırmak için ne yapsak ne pişirsek derken, elmalı tart yapmaya karar verdim :)
Kullanılan malzemeler herkesin evinde bulunan malzemeler, denemek isterseniz herhangi bir hazırlık gerektirmiyor :)



Malzemeler:
Hamur için
8 kahve fincanı un
200gr margarin ya da tereyağı
1 yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı pudra şekeri
iç için
3 elma
1 çay bardağı toz şeker
yarım paket tarçın


Öncelikle unu bir kaba alıp üzerine yağ, yumurta, yoğurt, kabartma tozu, vanilya ve pudra şekerini ekleyip yoğuruyoruz. Hamur hazır olduğunda bir kenara alıp, tartın içini hazırlamaya başlıyoruz. Bu arada hamur biraz dinlenmiş oluyor, kendisi biraz yoruldu çünkü :)


İç için: elmaları soyup, doğruyoruz. Doğradığımız elmaları, cevizi blendırdan geçiriyoruz. Bir tavaya bir kaşık yağ koyuyoruz. Elma, ceviz karışımını tavaya koyuyoruz. Üzerine bir çay bardağı toz şeker ve tarçın ekleyip 2 dk kadar pişiriyoruz.





İçi hazırladıktan sonra, tartın en zahmetli kısmı olan hamur açma kısmına geçiyoruz. Hazırlamış olduğumuz hamurun bir kısmını ayırıyoruz ( tartın üst kısmına ızgara şekli vermek için) ve diğer büyük parçayı merdane ve un yardımıyla açıyoruz. Hamuru açarken dikkat edilmesi gereken, hamurun tart kabından biraz daha büyük olana kadar açılması gerektiği.



Açtığımız hamuru tart kalıbına ya da çapı 20-30cm olan bir tepsiye alıyoruz. Kenarlardan taşan kısımları kopararak alıyoruz. Tart yaparken hamurun kabarması istediğimiz bir şey değil. Bu yüzden de bir çatal yardımıyla hamura bir kaç yerden delik açıyoruz. Daha sonra hazırlamış olduğumuz elma, ceviz, şeker,  tarçın karışımlı içi hamurun üzerine yayıyoruz.








Ben aşağıda göreceğiniz görüntüyü elde etmek için ayırmış olduğum hamuru açıp, çubuk şeklinde kesip tartın üzerine yerleştirdim. Dilerseniz bunun yerine ince elma dilimleriyle de tartın üstünü süsleyebilirsiniz.


Tartımız pişmeye hazır. Önceden 180 dereceye getirmiş olduğumuz fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25-30 dk kadar pişiriyoruz.


Zevkle denemeniz ve afiyetle yemeniz dileğiyle.
Mutlu pazarlar !


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder