Sayfalar

15 Eylül 2013 Pazar

Medici Sarayı

İtalya gezimizle ilgili olarak herkesin mutlaka yaptığından emin olduğum şeyleri yazmak yerine, oradayken anlık karar verip 'aaa buraya gidelim o zaman' dediğimiz yerler hakkında yazacağım. Floransa'ya her giden Ponte Vecchio'yu görmüştür ama sanıyorum çok az kişi Palazzo Medici'yi ziyaret etmiştir, bugün Palazzo Medici'den bahsedeceğim.



Medici ailesi; 13. ve 17. yy arasında Floransa'da yaşamış Floransanın en zengin ve soylu ailesi. Aileden 3 papa, çok sayıda da kraliyet mensubu yetişmiş. Nereden geliyor bu zenginlik diye soranlar olduğuna eminim, Medici Ailesi, bankacılıkla uğraşmış. Döneminde Medici Bankası, Avrupa'nın en saygın bankası haline gelmiş ve aile de ekonomik güçlerini bu sayede kazanmış. Aile mensuplarının, Bardi, Salviati, Cavalcanti ve Tornabuoni gibi dönemin soylu aileleriyle yürüttükleri iyi ilişkiler ve evlilikler ailenin yükselmesinde etkili olmuş. Floransayı Floransa yapan pek çok binanın Medici Ailesi tarafından yaptırıldığı biliniyor, Medici Sarayı dışındaki önemli binalardan bazıları: Uffizi Gallery, Boboli Gardens, Belvedere ve Medici Chapeli. Sanata verdikleri destekle Rönesansı etkileyen Medici Ailesinden geriye pek çok sanat eseri ve yapı kalmış bulunuyor.






Medici Sarayında sabit eserlerin yanı sıra dönem dönem farklı sergiler bulunuyor. Biz sarayı gezdiğimizde 'The Cuore' yani 'Kalp' isimli sergi bulunuyordu. Büyüklü küçüklü bronz ağırlıklı heykellerden oluşan sergiyi biz çok beğendik.




Medici Sarayı,  Floransa'ya gittiğinizde mutlaka görülecekler listesinde bulunmuyor ama zamanınız varsa bi uğrayın derim.






2 yorum: